Lid adviescommissie Open Call Innovatielabs #2


  • Periode: oktober 2022 - maart 2023

  • Functietitel: lid adviescommissie Open Call Innovatielabs #2

  • Organisatie: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie / CLICKNL

  • Website: innovatielabs.org


Het programma Innovatielabs geeft een impuls aan de culturele en creatieve sector om toepasbare kennis en nieuwe werkvormen te ontwikkelen die de sector helpen op langere termijn wendbaarder en veerkrachtiger te zijn. Denk aan nieuwe diensten en producten door digitalisering en hybride praktijken, verbreding van het (internationale) werkterrein, waardecreatie of vormen van publieksbenadering.

Uit maar liefst 123 ingediende projectvoorstellen werden eind 2022 de 50 meest inspirerende projecten geselecteerd. Deze aanvragers konden hun plan verder ontwikkelen voor de tweede ronde in het voorjaar van 2023. Daar werden uiteindelijk de zeventien projecten geselecteerd die een bijdrage ontvangen.

Enkele ondersteunde projecten uit Open Call Innovatielabs #2


Archival Consciousness - Archiving the present

Archival Consciousness, Framer Framed en Jan van Eyck Academie werken samen om de online toegankelijkheid van culturele archieven en bibliotheken te verbeteren. Men concenteert zich op tien archieven en onderzoekt de ontwikkeling van een open-source infrastructuur die aansluit bij de manier waarop mensen online informatie consumeren.

Noord Nederlands Toneel - Venues of the future
In samenwerking met Substrakt, DEN Kennisinstituut cultuur & digitale transformatie en Audience Labs, verkent het Noord Nederlands Toneel de virtuele toekomst van podiumkunsten. Naast de creatie van een live dans- en theatershow, experimenteren ze met online en hybride vormen van publieksinteractie en opdrachtgeverschap in een digitale omgeving.

Stichting TAAT - Maas Lab
Dit project, geleid door kunstcollectief TAAT in samenwerking met SoAP Maastricht, onderzoekt nieuwe strategieën voor communicatie, organisatie en co-creatie door samen te werken met zowel menselijk als niet-menselijk leven. Ze betrekken makers, wetenschappers en omwonenden om de rivier de Maas te zien als een gelijkwaardige stem in besluitvorming. Het doel is het creëren van een blauwdruk voor meerstemmig ontwerpen in de toekomst.

The Need For Legacy - House of Legacies
Dit project, in samenwerking met Allard Pierson en LFMC, richt zich op het creëren van een inclusief theaterarchief waarin podiumkunsten van zowel vroeger als nu op gelijke wijze worden vastgelegd en toegankelijk worden gemaakt via een online portal. De nadruk ligt op het proces, waarbij de portal een fase in het onderzoeks- en kennisdelingsproces vertegenwoordigt.

Ulrike Quade Company - Center Stage Robotics
Dit project gaat verder met het onderzoek naar industriële robots en robotica in theatrale en performatieve settings, uitgevoerd door de Ulrike Quade Company in samenwerking met Bram Ellens, Event Robotics en de Universiteit Utrecht. Ze beogen de creatieve sector te voorzien van inspiratie, kennis en nieuwe werkwijzen, terwijl ze onderzoeken hoe kennis uit het theater de wereld van robotica kan beïnvloeden.


Deze projecten projecten gaan, net als de overige 12 gehonoreerde projecten, de komende maanden in ontwikkeling. Dit gebeurt grotendeels individueel, toch is er ook een gezamenlijk kennisprogramma dat ervoor moet zorgen dat de kennis die opgedaan wordt deze ronde, zoveel mogelijk gedeeld wordt met de sector.

Het Stimuleringsfonds en CLICKNL ondersteunen dit proces door middel van een activiteitenprogramma, waarin deelnemers elkaar inspireren en uitdagen.

Overzicht ondersteunde projecten: https://innovatielabs.org/projecten/

De twaalfkoppige adviescommissie, voorgezeten door Nathanja van Dijk, beoordeelde alle 123 aanvragen voor Open Call Innovatielabs #2. In de eerste ronde is gedurende drie vergaderdagen bij elkaar gekomen, in wisselende samenstellingen van zeven adviseurs, waarbij diversiteit in kennis en expertise wordt gewaarborgd. Voor de tweede ronde stonden twee vergaderdagen gepland.

Naast Nathanja van Dijk zijn de overige leden: Annabelle Birnie, Dymphie Braun, Kris Callens, Ernestine Comvalius, Roy Cremers, Anne Mieke Eggenkamp, Albert Herder, Roel van Herpt, Frank Kimenai, Andre Schaminee, Meryem Slimani, Laurens Vreekamp en Martijn de Waal.

Competenties

  • Het consequent en integer adviseren aan de hand van de programma-doelstelling en de criteria.

  • Het doorlezen van 123 projectaanvragen voor de eerste ronde naast reguliere werkzaamheden vraagt behoorlijk wat planning.

  • Deze regeling richt zich op de cultuursector van de toekomst, of in ieder geval op de voorlopers daarvan. Hoe kan beleid daarop structureler worden aangepast?

Vorige
Vorige

Probiblio: ontwikkeling toolkit bibliotheek van de toekomst

Volgende
Volgende

Senior Recruitment Consultant