Over Roy

Ik ben geboren op dinsdag 4 januari 1983 om 21:37 uur, in het Sint Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Ik groeide op in Mook, het meest noordelijke dorp van Limburg, waar ik tot mijn 18e heb gewoond. 

In mijn jeugd kwam ik vrijwel niet in aanraking met kunst en cultuur. Wel heb ik een jaar of wat klarinet gespeeld, inclusief jeugdorkest.

Bij de keuze voor een middelbare school ging ik niet over één nacht ijs. Ik had van vrijwel iedere middelbare school uit de omgeving voorlichtingsmateriaal opgevraagd en bestudeerde dit grondig. Uiteindelijk liet ik me leiden door locatie (Nijmegen) en ambitie.
Zo kwam ik op het Stedelijk Gymnasium terecht, een zelfstandig gymnasium in het centrum van Nijmegen. Ik was en ben de eerste en dus enige gymnasiast uit mijn familie.

Ik schrijf dit bewust omdat ik in mijn jeugd al vrij snel mijn eigen keuzes kon / mocht / moest maken. Mijn moeder liet me hierin volledig vrij omdat ze waarschijnlijk aanvoelde dat ik dit zelf kon. Zelfs toen een leraar mijn moeder adviseerde om me naar een lokale middelbare school te sturen, hoefde ik mijn plan niet te wijzigen. Ik hield vol en vanaf september 1995 fietste ik vijf dagen per week heen en weer tussen Mook en Nijmegen.

Dinsdag 4 januari 1983 was een zwaar bewolkte dag. De minimumtemperatuur was 3.9 °C en de maximum temperatuur 11.7 °C. De zon liet zich amper zien en er viel 12 mm neerslag, verspreid over 9 uur.

De wraak van de nar Hop-frog

Op veertienjarige leeftijd bezocht ik voor het eerst een museum met school, en wat voor een museum: Kröller Müller. Ik was volledig overweldigd door de esthetiek van het museum en de opdracht die ik kreeg: een essay schrijven over een kunstwerk. Een essay? Dus taal hoeft niet altijd een concreet doel te hebben, maar mag juist ook prikkelen en tot de verbeelding spreken?

Al vrij snel viel mijn oog op een schilderij van James Ensor, getiteld "De wraak van de nar Hop-Frog." Het toont een hysterisch tafereel, een balzaal, kroonluchters en fik en dat alles geschilderd in zoete pastelkleuren. Een groter contrast met het modernistische Kröller Müller museum leek bijna niet mogelijk.

Wat deze excursie zo bijzonder maakte, is het enorme effect ervan op mijn verdere leven. Het wekte een interesse in esthetiek, kunst en geschiedenis in mij op.

Dit leidde tot het idee om kunstgeschiedenis te gaan studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Waarom? Omdat ik na mijn propdeuse over zou stappen naar een doctoraal / Master Communicatie- en Informatiewetenschappen (CIW). Kunstgeschiedenis sprak me erg aan, maar met een CIW-diploma verwachtte ik een betere kans te hebben op de arbeidsmarkt.

Van Mook naar Mokum

Ik verhuisde dus naar Amsterdam en begon in 2001 met de opleiding kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit. Na het behalen van mijn propedeuse bleef ik echter ook kunstgeschiedenis studeren naast CIW, zodat ik voldoende punten behaalde om met ‘mijn jaar’ de excursies naar Florence en Berlijn mee te kunnen maken.

Dit lukte en naast mijn propedeuse behaalde ik ook een Bachelordiploma kunstgeschiedenis.

Een van de pluspunten van de studie CIW vond ik de stage. Hier hechtte ik veel belang en ik was dus al vroeg (tien maanden voor aanvang) met het plannen ervan.
Mijn eerste poging mislukte. Ik schreef redelijk random alle musea voor moderne en hedendaagse kunst in de randstad aan, maar helaas: 0 reacties.
Toen gooide ik het over andere boeg: mijn netwerk. Ik benaderde een van mijn docenten kunstgeschiedenis en toevallig kon hij me introduceren bij het Stedelijk en: bingo! Ik kon in september 2004 met een stage beginnen.

Hoe dit de droomstart van mijn carrière werd, lees je hier: portfolio Stedelijk

Zelfontwikkeling

Naast mijn werk probeer ik maatschappelijk betrokken te blijven, door vrijwilligerswerk en ook door mezelf goed te laten informeren over de toestand in mijn buurt, het land en de wereld.


Ik heb een grote interesse in kunst, cultuur, beleid, innovatie en technologie. Ik probeer dan ook regelmatig nieuwe apps en gadgets uit om bij te blijven op het gebied van digitale ontwikkelingen. Ik ben niet enkel enthousiast over de technologische vooruitgang, ik zie zeker de gevaren. Daarom steun ik organisaties als Bits of Freedom en ben ik abonnee van De Groene Amsterdammer om ook op dit gebied onafhankelijk onderzoek te stimuleren.

Ik vind het leuk om me in verschillende onderwerpen te verdiepen en beschouw mezelf als een echte generalist, alhoewel ik me professioneel wel altijd volledig wil verdiepen in datgene waar ik mee bezig ben. Zo heb ik me de afgelopen twee jaar gespecialiseerd in recruitment. Inmiddels ben ik uitstekend op de hoogte van de meest actuele ontwikkelingen op dit vakgebied.

Therapie, astrologie en inmiddels ook een behoorlijke dosis levenservaring hebben er aan bijgedragen dat ik mezelf steeds beter ken. Ook op dit vlak ben ik echter nooit uitgeleerd.

Heb je een levensles die je wilt delen of een handige app / lifehack: mail me. Ik hoop dat ik op mijn beurt dan ook een positieve bijdrage kan leveren aan jouw leven. #sharingiscaring

Ik woon in Amsterdam Nieuw-West, geniet van het kijken naar series, lees iets te weinig literatuur, maar heb een overvolle leeslijst. Ik ben op zijn tijd sociaal, houd van koken, wandelen, steden bezoeken en nieuwe culturen verkennen. Daarnaast bezoek ik heel regelmatig tentoonstellingen, toneelstukken en andere culturele evenementen en activiteiten. Ik sport ook voldoende en sta altijd open om iets te leren, nieuwe mensen te ontmoeten of bestaande relaties te verdiepen.

Samenwerken?

Vul het contactformulier 👇 in en je hoort spoedig van me!