Meteen naar de inhoud

155 – CONTROLE

Afgelopen zaterdag ging CONTROLE in premiere, de nieuwste voorstelling van creatief breakdance collectief 155 (eenvijfvijf) en het kan niet anders dan dat CONTROLE net zo bejubeld gaat worden als MOTORS (2019) en STUK (2020) dat door NRC ‘een van de beste vijf dansvoorstellingen van 2020’ werd genoemd.

Waar ze bij hun voorstelling MOTORS nog een motor voor de deur hadden staan waarmee zij weg konden vluchten van vervelende verplichtingen, problemen en het systeem, en waar STUK gaat over de echtheid van de ervaring en de intensiteit waarmee je die beleeft dealen ze bij CONTROLE op een bewegende vloer met het gevoel níet ‘in control’ te zijn. Zij geven daarbij antwoord op de vragen: wie wil je zijn en hoe wil je in de wereld staan? Doordansen met verrotte knieën om te ontsnappen aan algoritmes en verantwoordelijkheden? De voorstelling CONTROLE brengt een dikke medley van breakdance, fysieke komedie, live muziek, film en bizarre humor, aldus 155.

Sinds 2021 ben ik voorzitter van de Raad van Toezicht van stichting eenvijfvijf en dit was de eerste premiere van een grote zaalvoorstelling. Het was het wachten meer dan waard, totaaltheater is het.
Ik kan iedereen deze voorstelling iedereen aanraden en dat zou ik ook hebben gedaan wanneer ik niet als toezichthouder betrokken was geweest. Dit is juist ook een voorstelling die voor een jongere doelgroep heel geschikt is, dus neem neefjes, nichtjes, kind, kleinkind of wie dan ook mee. 

CONTROLE staat vanaf deze week tot begin december in verschillende theaters in Nederland (32 voorstellingen), bijvoorbeeld op zaterdag 8 oktober en maandag 31 oktober 2022 in Amsterdam (leuk je daar te zien, 👋), dinsdag 25 oktober 2022 in Zwolle, vrijdag 18 november 2022 in Den Haag en zondag 4 december in Utrecht of op een van de andere speellocaties.

Op de website van Maas theater en dans vind je de hele speellijst. Net als STUK is ook CONTROLE een co-productie van 155 en Maas.

Meer lezen?

Op zaterdag 26 september 2022 publiceerde NRC Handelsblad een interview met Erik en Thomas Bos van 155. Lees de digitale versie of download het PDF bestand: ‘Er is te weinig humor in de traditionele danswereld.’